Människa - Med rätt att skaffa barn?

Idag har mina tankar fallit på våra barn. Då framför allt barn som far illa på olika sätt i de familjer de lever i. Jag tänker just nu i detta inte främst på barn som utsätts för brott. Jag tänker på barn som växer upp med föräldrar som inte har förmågan att ta hand om och knyta an till sina barn eller som helt enkelt inte kan ge barnen den omvårdnad de behöver.

Idag utreds vi människor om lämpligheten innan vi får möjligheten att ta körkort, innan vi får arbeta med barn, innan vi får adoptera barn och innan vi på konstgjord väg får skaffa barn. Vår lämplighet utreds inför en lång rad med olika beslut eller förtroenden från samhällets sida.

Men det finns en sak som alla kan göra så länge vi är fertila. Alla tillåts att skaffa barn på naturlig väg.

Betänk att det bara är 50 år sedan vi hade tvångssterilisering i vårt land och relatera det till att vi idag inte har någon samhällelig kontroll över individens beslut att sätta barn till världen. Det är två ytterligheter som möts, båda får konsekvenser. I det första fallet är det främst de som inte kan bli, eller tillåts bli föräldrar som blir lidande. I det andra fallet är det barnen som blir lidande. Vilket är rätt? Vilket är fel? Finns det rätt och fel? Jag vet inte...

Jag vet att mina ord i denna text är kontroversiella men SJÄLVKLART skulle jag ALDRIG vilja tillbaka till tvångssteriliseringens tid. Men det är ett faktum att flera barn idag växer upp i familjer där det från början stod klart att det inte kommer fungera i längden. Flera barn omhändertas av socialtjänsten redan vid födseln, några lite senare. Dessa barn får växa upp placerade i fosterhem eller kanske i familjer som inte kan ge dem den omvårdnad och socialisering som ett barn faktiskt behöver. Återigen till två ytterligheter. Vad är bäst och minimerar lidandet om man får välja mellan att tvångssterilisera en människa eller att omhänderta människans barn omedelbart efter födseln? Återigen jag vill inte tillbaka till den tiden, absolut inte. Men finns det några möjliga alternativ till hur vi har det idag? P-piller i det kommunala dricksvattnet med speciellt flaskvatten till de som efter utredning bedöms som lämpliga föräldrar? Nej det skulle såklart inte fungera.

Jag vill med detta belysa problemet med barn som kommer till världen, där man på förhand vet att det är dömt att misslyckas. Men vad är egentligen ett misslyckande?

Har du lösningen?

Kommentarer
Postat av: Smsa Låna

Bra sida du har! Jag har kollat igenom några av dina andra blogginlägg och jag gillar vad jag ser :).

Datum: 2012-01-13 Tid: 00:01:51
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0