Vill du bli rik? Köp dig en vårdcentral!

Ni som följer mina åsikter vet att jag är emot att lägga ut verksamhet på entreprenad eller sälja (avknoppa) verksamhet som drivs med skattemedel. Nu har det återigen blivit tydligt varför.

Privata företagare gör som vanligt stora pengar. En granskning som Rapport gjort visar att nya ägare till vårdcentraler och mottagningar gör snabba miljonklipp. De har blivit lönsamma företag med vinster mellan 7-15%. Pengar som skulle kunnat gå till vård hamnar i privata vinstjägares redan överfulla fickor.

Rapport skriver på hemsidan:
Högre vinst

Ett exempel är Hantverksdoktorn AB, en vårdcentral i Stockholms innerstad som landstinget sålde till personalen i januari 2008.

Då var prislappen 700.000 kronor. Förra året gjorde Hantverksdoktorn en vinst på 4 miljoner kronor, och styrelsen på sex personer plockade tillsammans ut 720.000 kronor, alltså mer än vad de fick köpa hela verksamheten för.

I princip har de nya ägarna bara betalat för begagnade möbler och utrustning - patientstock och så kallat goodwillvärde har värderats till noll.

-Förmodligen är värdena väldigt mycket högre, säger Tomas Hjelström vid Handelshögskolan. De kan röra sig om ganska många gånger det värdet som faktiskt låg till grund vid avknoppningarna.

I dag är försäljningen av vårdcentraler lagd på is. Både kammarätten och EU-kommissionen håller på att undersöka om landstinget i Stockholm bröt mot lagen när man sålde vårdcentralerna och bara tog betalt för begagnade möbler.


Jag som skattebetalare anser att detta är rent vansinne. Inte bara det att skattepengar genom vinster går rakt ner i ägarnas fickor. Vi har här landsting som genom en oansvarligt skött försäljning ger enskilda företagare enorma fördelar genom dumpade priser. Kanske dags att tänka över vilka fördelar som ges och vart skattepengarna egentligen tar vägen. 


Ska det ingå att gå av?

Läser idag en artikel i Aftonbladet om en kille som skulle åka tåg från Stockholm till Uppsala. Han kom på tåget men väl i Uppsala kunde ingen sköta rullstolshissen och istället för fest i Uppsala fick han åka tillbaka till Stockholm.

Lokföraren fixar att köra det stora tåget men SJ kan inte fixa fram en människa behörig att sköta rullstolshissen!
Skrämmande!


Maktgalen budskapsspridning?

Diverse reaktioner har i SN framförts gällande de rådslag som Socialdemokraterna i Oxelösund arrangerat. Senast Gunnar Söderberg (MP) som talade om "ett svalt intresse" och att halva deltagarantalet skulle vara det egna partifolket.
 
Vi som arrangerat rådslagen är nöjda med resultatet. Rådslagen är ett resultat av att vi har spridit ungefär 2500st flygblad, affischering, information i maillistor, insändare samt flera artiklar i SN. Självklart önskas alltid fler deltagare men vi har fått bred representation genom allt från föreningar till pensionärsorganisationer förutom de som kommit som medborgare. Det innebär att vi fått åsikter och idéer som kommer från en långt större grupp medborgare än de som faktiskt varit på plats. Det handlar även om att få till en bra dialog med våra medborgare. Detta har vi lyckats med och är något vi kommer fortsätta att driva.
 
Självklart var några av besökarna även från det egna partiet. Som Socialdemokrater anser vi att alla är välkomna att diskutera med oss oavsett om personen är medlem eller inte. I ärlighetens namn, Gunnar Söderberg, kan vi ju också säga att våra rådslag varit så populära att de faktiskt har besökts av andra partier. Vi är mycket glada att även ni tagit till er av våran generositet att faktiskt välkomna alla till diskussionen.
 
Gunnar Söderberg (MP) för slutligen en negativ diskussion kring att en Socialdemokrat vill "nå ut" med sitt budskap och att det är "makten som talar". Alla som är intresserade av politik har ett budskap som de vill "nå ut" med. Det handlar om grundläggande värderingar och ideologi. Detta vill en politiker lyfta fram och vi kan inte annat än hoppas att samma gäller för dig Gunnar Söderberg. Eller menar du att (MP) i Oxelösund inte har budskap eller grundläggande tankar att föra ut? Då är jag rädd för att medborgarnas "in" i (MP) kommer fara runt i en tillvaro utan struktur och landa i en populistisk politik utan något som helst ansvarstagande för vare sig ekonomi eller social trygghet.

(Publicerad som insändare i SN den 29 oktober 2009)

Vem tar hand om dig?

Jag är idag hemkommen efter ett par arbetsdagar tillsammans med Försäkringskassan, Landstinget, Arbetsförmedlingen och Socialtjänsten. Jag har tidigare skrivit om vad som händer med sjukförsäkringen kring årsskiftet och nu finns lite mer siffror.

Enbart i området Oxelösund, Nyköping, Trosa och Gnesta handlar det om flera hundra personer som efter årsskiftet blir av med sin sjukpenning eller sin sjukersättning. Blir av med sin försörjning. I sista stund har regeringen reagerat på det ohållbara och har givit Arbetsförmedlingen det delikata uppdraget att med ett "Introduktionsprogram" under tre månader få dessa personer i arbete. Vi talar om sjuka människor som inte arbetat på flera år. Detta mitt under en kraftig lågkonjunktur där friska starka människor med bra utbildning och ett CV utan svarta perioder, får lämna sina arbeten efter stora varsel. Hur ska en sjuk människa med ett CV som beskriver multipla sjukdomar under de senaste åren kunna konkurera om jobben? 

Personerna kan om de kvaliciferar sig för a-kassa få så kallat aktivitetsstöd under dessa månader. Men det är först efter a-kassornas flera månader långa handläggningstider som pengarna kan komma så Socialtjänsten kan nog införskaffa könummersystem för att ge försörjningsstöd till en rad av dessa personer. Dock får personen i första hand leva på sin partneras inkomst om sådan finns.

Vem tar hand om dig?
RSS 2.0