Urusla högavlönade politiker

Dagligen kan man läsa spaltmeter med insändare i vårt lands tidningar om gruppen politiker. Det talas om höga löner för ett mycket enkelt jobb som dessutom utförs extremt dåligt. Detta generellt oavsett partifärg så det verkar röra sig om gruppen "politiker" på bred front.

Om det stämmer att politiker har höga löner för ett väldigt enkelt jobb:
- Borde politiker vara ett drömyrke redan från dagis.
- Borde alla politiker vara otroligt skickliga eftersom konkurrensen gör att bara de absolut bästa får plats.
- Borde varenda människa vilja bli fritidspolitiker och tjäna grova pengar på fritiden.

Nu sägs det att politiker över lag gör ett riktigt skitjobb.
Om det nu är ett sånt enkelt jobb till så bra pengar, varför tar inte du chansen och blir politiker?

Försäkringskassan imponerar!

Ja nu är det väl kanske inte riktigt så att de imponerar på det goda sättet, tvärt om. Om det är försäkringskassans fel kan man väl också diskutera. Men en sak behöver man inte diskutera. Vart har människovärdet tagit vägen?

Expressen skriver idag om Patric Melin, 37, som är gravt cp-skadad och har haft personlig assistent 122 timmar i veckan.
Nu kommer Försäkringskassans dom:
- Han har bara 4,45 timmars grundläggande behov i veckan.
Patric är förtvivlad.
- De tar ifrån mig mitt liv, säger han.

Patrik har tidigare haft 122 timmar med assistent och fått en drastisk sänkning efter att Försäkringskassan varit på besök och "klockat" hans "grundläggande behov". Vad är grundläggande behov? Jo det är 5 (!!!) minuters hjälp med tvätt på ryggen, 30 minuters hjälp att smörja in ryggen och 5 minuters rakning. Det är Patrics grundläggande behov.

Att hans assistent tvingas vänta mellan insatserna tas inte med i beräkningen. Att ge honom hjälp med att få schampo i handen är inte ett grundläggande behov. Det är det itne heller att få hjälp med att behöver hjälp med att kommunicera, läsa brev, skriva brev, prata i telefon och beställa taxi, ta på kläder, städa och laga mat.

Eftersom Försäkringskassan anser att Patric inte behöver mer än 20 timmars hjälp med sina grundläggande behov blir det kommunens ansvar. För kommunen går gränsen vid 4 timmar per vecka med grundläggande behov vilket innebär att de ger honom 68 timmar med assistens när även andra behov räknats in. En fördyring mot de 20 timmar kommunen tidigare betalat när Patric fått mer timmar från Försäkringskassan.

Följden blir ett slag mot Patric.
Följden blir ett slag mot kommunen.
Följden blir vinster för staten som kan sänka lite fler skatter medans kommunerna tvingas dra ner på andra omkostnader.

Något att tänka på nu när du och jag fått ytterligare några kronor i lönekuveret efter nyår.
Ett rött Oxelösund 2010!

En Facebook grupp har bildats med namnet Ett rött Oxelösund 2010! Ett måste för dig som röstar på ett rött parti i kampen mot Alliansen och deras individualistiska tankebanor.

Stötta också Nyköpings Facebook grupp Regimskifte i Nyköping, i deras arbete med att få bort den av Miljöpartiet stöttade Alliansen.

Saknar förklaring

I sin blogg skriver Oxelösundsmoderaten Agneta Rönn om det inlägg som tidigare publicerats i SN.

Bland annat så skriver Agneta Rönn:

"Dock saknas skattehöjningen i MPs budget, skriver de. Precis som om inte den var en riktigt stor grej,..." 


Det är ganska tragiskt att läsa Agneta Rönns blogginlägg. Hur kan man så fullständigt misslyckas med att förstå innehållet? Skattehöjningen ÄR en viktig grej! Det är skattehöjningen som ger oss en möjlighet att trygga välfärden, vården, skolan och omsorgen i Oxelösund. Det är skattehöjningen som ger oss möjlighet att trygga utbudet av verksamhet till Oxelösunds invånare.

Eller kanske de blå glasögonen inte bara suddar ut de klyftor som Alliansens politik skapar?

De omtalade 50 miljonerna

I ett flertal insändare och på SN:s hemsida har Tommy Pettersson försökt få till olika förklaringar för att måla upp en falsk bild över ekonomin i Oxelösund. Genom lite fakta från verkligheten ska jag ge en bredare och tydligare förklaring av det hela.

För det första så är det viktigt att tänka på att den kommunala budgeten inte planeras utifrån vilka pengar kommunen fick in föregående år, så som Tommy Pettersson vill få det att framstå som. Budgeten planeras flera år frammåt utifrån prognoser av intäkter. Prognoser som inte görs av kommunen själv utan av andra organisationer. När man minskar kostnader gör man det på framtida utgifter, de som redan finns går självklart inte att förändra.

Vid mål och budget tidigt under år 2008 planerades för perioden 2009-2011. Då prognostiserades 502mkr för 2011 (Cirkulär 08:19 2008-08-20). Drygt ett år senare var prognoserna kraftigt sänkta, endast 449mkr fanns då vilket ger en skilnad på över 50 miljoner kronor (Cirkulär 09:27 2009-04-29). Det är fakta, ren och skär fakta. Fakta som vi måste ändra oss efter och besparingar görs inte över en natt.

2009 har varit ett tufft år för alla i Oxelösund. Det var då de sämre prognoserna började slå igenom på allvar med stora konsekvenser, inte minst kommunens anställda som gjort ett hårt och bra arbete. Sammantaget är det dock så att det är planerna framåt som måste ändras utifrån de prognoser som kommer, oavsett hur mycket Tommy Pettersson väljer att titta i backspegeln. Man kan lätt gräva ner sig i vad som varit men om man blickar frammåt ser man vad som måste göras. Vi är nu i ett valår där vi inom Socialdomokratin vill trygga välfärden och utbudet av verksamhet till kommunens invånare samtidigt som det hårda arbetet med översyn av kostnader och möjliga besparingar fortsätter. Alternativet är en ansvarslös Alliansbudget med fantasifulla förhoppningar om lyckade neddragningar i skola, vård och omsorg. Väljer du trygghet och ansvarstagande eller fantasifulla antaganden?


Farligare än kvinnofälla

Idag skriver DN om Vårdnadsbidraget. Jag har tidigare kritiserat detta och är fullt med på att det är en kvinnofälla. Sen förstår jag verkligen inte heller hur det går ihop med regeringens "arbetslinje". Eller jo förresten, de tycker nog 3000kr är en rimlig månadslön för ett enkelt arbete...

Nu har det dock visat sig tydligt att det kommer ännu fler nackdelar med i paketets farvatten. Vårdnadsbidraget har slagit igenom på bredare front i invandrartäta områden. Det rör sig till allra största del om invandrarkvinnor som tar ut bidraget och stannar hemma med sina barn.

Detta leder till kontraproduktiva problem när det gäller integration. Barn som i sina unga år snabbt kan lära sig en mycket bra svenska får inte det vardagliga språk som de behöver och skulle ha fått genom barnomsorgen. De missar också mycket gällande social kompetens. Lärarförbundet varnar nu för att detta kan leda till konsekvenser när barnen når skolåldern och ska påböra sin utbildning för livet.

Det är dags att tänka om kära regering...
 
RSS 2.0