Måste låginkomsttagare flytta?

Det har varit stora diskussioner om de Rödgrönas överenskommelse om fastighetsskatten. Idag beskattas alla på samma sätt oavsett om det är ett radhus i Oxelösund eller en lyxvilla i Danderyd. De Rödgrönas överenskommelse går ut på att fastigheter taxerade över 4,5 miljoner ska få betala mer.

Visst kan det slå mot exempelvis pensionärer men som tur är har självklart detta beaktats och en begränsningsreleg finns om att max 4% av inkomsten ska betalas i fastighetsskatt.

En nyhet som inte media talar om är den sänkning som låginkomsttagare får som inte är pensionärer.
Idag finns ingen begränsningsregel för icke pensionärer utan en ägare till en villa taxerad till 1,5 miljoner betalar de 6000kr i skatt oavsett inkomst.

De Rödgröna har en överenskommelse om ny fastighetsskatt som kommer bli mer rättvis där de med högt taxerade fastigheter och höga inkomster betalar mer.

De Rödgröna har en överenskommelse om ny fastighetsskatt som kommer bli mer rättvis där de med låga inkomster genom begränsningsregeln aldrig betalar full skatt utan istället kommer få en skattesänkning.

Överenskommelsen om fastighetsskatten gör att den som har lite kommer betala mindre och den som har mer kommer få betala lite mer. Det är solidaritet, rättvisa och jämstäldhet.

Kommentarer
Postat av: Jonny Disenfeldt

Solidaritet ? Rättvisa ? Jämställdhet ?http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7161689.abExempel :

Fastighet: Karshults gård, Motala.Herrgård från 1700-talet med panoramautsikt mot sjön Boren. Stor mangårdsbyggnad och två flyglar. Total boyta 746 kvadratmeter.Taxeringsvärde: 2 874 000 kronor. Till salu för 19,5 miljoner.Kommunal fastighetsavgift i dag: 6 362 kronor.Höjning: 0 kronor.Ny rödgrön fastighetsskatt: 6 362 kronor.Datum: 2010-05-30 Tid: 12:16:56
URL: http://disenfeldt.blogspot.com/
Postat av: Mattias Pettersspn

Du lyfter fram något som kan ses som en orättvisa. Dock har det inte med fastighetsskatten att göra utan taxeringsvärdet. Fastigheten är förvisso tillsalu för många miljoner men är taxerad till 2 874 tkr och på denna summa beräknas skatten.Tanten i artikeln du länkar till har en villa taxerad till 5-6 miljoner och får en skatt på 13 789kr men genom begränsningsregeln behöver hon bara betala 7427kr.Det visar tydligt hur skatten fungerar rättvist solidariskt och för jämstäldhet.Jag kan inte detta med taxeringsvärden men det exemplet du anger ovan kanske tyder på att något behöver ses över även där?

Datum: 2010-05-30 Tid: 13:19:09
Postat av: Peter H.

Om man nu vill att de rika ska bidra mer (vilket de i och för sig redan gör, de rikaste 10% betalar ca 30% av alla skattekronor) är det väl enklare att gå direkt på inkomstskatten? Med det här förslaget blir skattesystemet ännu mer oöverblickbart. Det gynnar enbart skattejuristerna...

Datum: 2010-05-30 Tid: 14:39:43
Postat av: J U L I A ~ Min annorlunda värld ~

Ställ gärna en fråga i min blogg.

Kan vara allt mellan personligt till min kamera:)

Kramar

Datum: 2010-05-30 Tid: 15:03:11
URL: http://annorlundajulia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0