Ungdomar hotade

Vi är inte rädda för att prova nya idéer.

Ovanstående är ett citat från Södermanlands nyheter där en Centerpartist, Axel Wevel, skriver en insändare. Centerpartiet vill ha en flexiblare arbetsrätt, skrotade turordningsregler och menar att en snabb åtgärd för ungdomen skulle göra det svårare att hitta ett jobb.

Det står helt klart genom Centerpartiets önskemål att de är beredda att utsätta våra ungdomar för mycket lidande. Varför ska ungdomar behöva utstå sänkta ingångslöner och osäkra arbetsförhållanden? Ska inte ungdomar ha rätt till skäliga lönevillkor som alla andra? Ska inte ungdomar ha rätt till anställnignsformer som ger dem en växande trygghet och inkomster som ger dem möjlighet att skaffa sig en egen lägenhet och försörja sig på sin egen lön? Hur var det där med att det ska löna sig att arbeta? Genom låga ungdomslöner och otrygga arbetsvillkor skapas en andra klass som inte får en lägenhet och inte heller har råd till det. 

Socialdemokraternas politik med tidiga åtgärder minskar definitivt inte chanserna till arbete. En åtgärd kan mycket väl vara att ge den unge stöd i sitt jobbsökeri, CV osv och behöver inte vara en lekstuga. En åtgärd kan också ge den unge meriter och kunskaper. Dessutom kan det aldrig vara fel att ge utbildning till en ungdom som varit arbetslös i ett år. Det är ett faktum att många av de som är arbetslösa under så lång tid har en förhållandevis låg utbildningsnivå. Att säga att insatser skulle försvåra för ungdomar att hitta jobb är rent vansinne.

Dessutom skulle skrotade turordningsregler innebära att de som inte går för fullt 150% av tiden får sluta först. Det skulle ge arbetsgivaren en fri marknad och göra livet än mer otryggt för den som är sjuk eller kanske tänker sig skaffa barn mm. Vi skulle få en grupp med 55+ personer som får sluta sina arbeten.

Jag menar inte på något sätt att livet är slut vid 55.
Men vem hittar ett nytt jobb lättast?

Lågutbildad Kvinna 55+ med ett par sjukskrivningar i bagaget eller en 22 åring med livet framför sig? Vem skulle du välja att anställa? Vem skulle du säga upp först vid arbetsbrist?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0