Hushållsnära tjänster blev pigavdrag

SCB har nu publicerat statistiken över det som Alliansen så fint vill kalla ”hushållsnära tjänster”.  Statistiken är inte på något sätt överraskande men visar tydligt på hur Alliansens fördelningspolitik ser ut. Man uttalade att pigavdraget, förlåt… Man uttalade att ”hushållsnära tjänster” skulle ge vanliga arbetande småbarnsföräldrar mer tid för sina barn när de kan köpa billiga tjänster. Hur blev då resultatet? Vilka gjorde avdrag värda närmare en halv miljard kronor?

Bara 6 promille av den halva av befolkningen som tjänar minst gjorde avdrag. Bland de fem procent av befolkningen som tjänar mest, hade hela 7% pigavdrag.

I rika Danderyd gjorde 6,6% av befolkningen pigavdrag. I Filipstad, Storuman och Åsele hade endast en promille pigavdrag.

För Södermanlands del visar den kommun med förhållandevis högsta inkomsterna, Trosa kommun, avdrag hos 1,66% av befolkningen medans arbetarekommunen Oxelösund visar upp 0,47% på motsvarande siffra.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Det är knappast den genomsnittliga barnfamiljen som fått mindre att göra i Svenssonhemmet. Sammantaget har pigavdraget fått exakt samma genomslagskraft som den övriga politiken som Alliansen för. Vi talar om en reform som kostar närmare en halv miljard. Denna halva miljard går nästan oavkortat till höginkomsttagare.

Kostnaden för hushållsnära tjänster ligger från 300kr/timme och uppåt. Efter skattereduktion blir det runt 150kr/timme vilket trots alla jobbskatteavdrag innebär att man själv behöver tjäna runt 200kr/timme för att det ska löna sig. Har man inte 35 000kr i månadslön, tjänar man på att ta en dag ledigt utan lön och städa efter sig själv.

Låginkomsttagare har helt enkelt inte råd att betala någon för att städa. Men det är låginkomsttagaren som städar den rikes skit, på egen bekostnad skulle man kunna säga. Den halva miljarden i skattereduktion som skulle kunnat användas till vettigare saker går med få undantag direkt ner i fickorna bland Danderyds miljonärer. 


Kommentarer
Postat av: Andreas Eriksson

"Men det är låginkomsttagaren som städar den rikes skit, på egen bekostnad skulle man kunna säga."Nej, det kan man inte alls säga utan att ljuga."Den halva miljarden i skattereduktion som skulle kunnat användas till vettigare saker går med få undantag direkt ner i fickorna bland Danderyds miljonärer."Nu hör det ju till saken att den halva miljarden är deras pengar...Datum: 2010-02-17 Tid: 14:56:42
Postat av: Mattias Pettersson

Andreas:Deras pengar? Jag trodde denna halva miljard tillhörde den kassa som staten förfogar över genom diverse skatter och avgifter. Pengar till för attanvändas på bästa sätt.Pigavdrag kan inte jag se som något bra sätt...

Datum: 2010-02-17 Tid: 21:30:59
Postat av: Andreas Eriksson

Mattias, du skrev ju själv ordet "skattereduktion". Skatter betalas med medborgares pengar. Så om en skatt reduceras, du får behålla mer av dina pengar, så tillhör på något konstigt sätt pengarna du INTE betalat i skatt fortfarande staten?"Pengar till för attanvändas på bästa sätt."

Pengar används bäst av den som tjänat in dem.

Datum: 2010-02-18 Tid: 11:37:03
Postat av: Mattias Pettersson

Andreas:Så kan man se det...Men eftersom det är en regel att betala en viss summa i skatt som man genom pigavdraget får möljighet att kringgå så väljer jag att se det som att det är statens pengar.Men visst kan jag resonera som du! Då ställer jag mig frågan varför man ska ge en skattesänkning som riktar sig med så stor träffsäkerhet enbart till de redan rika?

Datum: 2010-02-19 Tid: 21:01:55
Postat av: Jonas

Jag blir så trött på ideologiskt förblindade politiker! Jag skulle kunna ge dig alla argument i världen att Rut är bra för samhället, men du skulle ändå per automatik och random avfärda! Detta enbart för att det är Maud och Centern som tagit fram reformen, och att höginkomsttagare har kommit på tal!Jag skiter i om det är överklassen med Leif Pagrotsky, Lars Johansson, Jan Eliasson, Ylva Johansson, Göran Persson, Bo Krogvig, Björn von Sydow, Kjell-Olof Feldt, Allan Larsson, Ann Arleklo, Lars Stjernkvist, Bosse Ringholm i spetsen, dvs dina egna partivänner som nyttjat reformen!Det är inte de som köper tjänsten som denna reform är till för utan den som utför, i o m att flera tusen lågavlönade, kvinnor, invandrare och ungdomar har fått vita jobb! Är inte detta bra?För varje skattekrona som reformen kostat så har det kommit tillbaka 1,5 kronor i statens kassakista iom att jobbet bliv vitt! Reformen bär sig själv!Men, det var ju synd att inte reformen kom från sossarnas håll från början! Du är säkert nöjd att plockat ett par tusen populistiska röster i höst, men säg det till alla dem som förlorar jobbet!PS jag är verkligen vänster, men i Rut så har vänsterföreträdarna sparkat in fullständigt vidöppna dörrar! Behåll reformen och begrav debatten precis som ni gjort med FRA- frågan.

Datum: 2010-03-03 Tid: 17:54:00
Postat av: Jeppe

"Har man inte 35 000kr i månadslön, tjänar man på att ta en dag ledigt utan lön och städa efter sig själv."Är du allvarlig? Att jag skulle få ta ledigt för att stanna hemma och städa finns inte ens på kartan.

Datum: 2010-03-04 Tid: 16:07:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0