Vill du bli rik? Köp dig en vårdcentral!

Ni som följer mina åsikter vet att jag är emot att lägga ut verksamhet på entreprenad eller sälja (avknoppa) verksamhet som drivs med skattemedel. Nu har det återigen blivit tydligt varför.

Privata företagare gör som vanligt stora pengar. En granskning som Rapport gjort visar att nya ägare till vårdcentraler och mottagningar gör snabba miljonklipp. De har blivit lönsamma företag med vinster mellan 7-15%. Pengar som skulle kunnat gå till vård hamnar i privata vinstjägares redan överfulla fickor.

Rapport skriver på hemsidan:
Högre vinst

Ett exempel är Hantverksdoktorn AB, en vårdcentral i Stockholms innerstad som landstinget sålde till personalen i januari 2008.

Då var prislappen 700.000 kronor. Förra året gjorde Hantverksdoktorn en vinst på 4 miljoner kronor, och styrelsen på sex personer plockade tillsammans ut 720.000 kronor, alltså mer än vad de fick köpa hela verksamheten för.

I princip har de nya ägarna bara betalat för begagnade möbler och utrustning - patientstock och så kallat goodwillvärde har värderats till noll.

-Förmodligen är värdena väldigt mycket högre, säger Tomas Hjelström vid Handelshögskolan. De kan röra sig om ganska många gånger det värdet som faktiskt låg till grund vid avknoppningarna.

I dag är försäljningen av vårdcentraler lagd på is. Både kammarätten och EU-kommissionen håller på att undersöka om landstinget i Stockholm bröt mot lagen när man sålde vårdcentralerna och bara tog betalt för begagnade möbler.


Jag som skattebetalare anser att detta är rent vansinne. Inte bara det att skattepengar genom vinster går rakt ner i ägarnas fickor. Vi har här landsting som genom en oansvarligt skött försäljning ger enskilda företagare enorma fördelar genom dumpade priser. Kanske dags att tänka över vilka fördelar som ges och vart skattepengarna egentligen tar vägen. 


Kommentarer
Postat av: Eva Olsson

Instämmer. Anser dessutom att naiviteten är stor inom vårt parti när det gäller "andra driftsformer".

Glädjande var dock dagens besked att vägbyggeföretag i dagens läge inte längre kan göra kraftiga övervinster på skattemedel.

Datum: 2009-10-26 Tid: 21:38:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0