Lata chefer?

I ett flertal debatter på SN:s insändarsidor och på Internets debattsidor, bland annat genom Tommy Petterssons kritiserande insändare, har Oxelösund och andra kommuners chefer kritiserats hårt. Detta på ett sätt som får det att se ut som om de maktgalna cheferna förökat sig värre än den fruktade Svininfluensan och numera mest sitter och rullar tummarna och äter oxfilé hela dagarna. Självklart skulle detta också ske på skattebetalarnas bekostnad när de är på alla "onödiga" sammankomster.


Det som påståtts är som de flesta säkert förstår inte hela sanningen. Ingen har heller redovisat några siffror på den påstådda ökningen och relaterat den till ökning av övrig personal. Minst av allt har någon ökning beskrivits i relation till den ständigt ökande arbetsbörda cheferna fått.


Det är dags att alla chefer också får lite beröm för det arbete de utför. Kraven på statistik har ökat. Lika så kraven på samverkan mellan kommuner och mellan kommuner och landsting. Chefer har belastats med arbetsuppgifter som tidigare inte fanns och som syftar till att kommuner ska driva en kvalitetssäkrad verksamhet. Dessutom har personalen "på golvet" ofta talat om att cheferna inte finns i verksamheten, inte syns och inte backar upp. Det handlar till exempel om vårdpersonal som gör ett allt mer kvalitativt och kunskapsmässigt krävande arbete som kräver tydlig styrning och stöd från arbetsledningen. 


Anställningen som chef ska dock självklart inte vara en skyddad verkstad utan någon som helst översyn. I dagens tider med nerdragningar ska självklart även dessa chefstjänster ses över, något som den kommunala organisationen med all säkerhet har i åtanke oavsett kommun. Det är dock inte konstigt om antalet chefer har ökat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0