Gratis eller inte?

Nu är diskussionen igång om vaccineringen mot svininfluensan, eller nya influensan, ska vara gratis eller inte. SKL kommer att gå ut med rekomendationer och det är sedan upp till landstingen att bestämma detta.

Här har vi ett ypperligt tillfälle för staten och alliansen att göra en insats. Men de kanske kommer stå handfallna som tidigare gällande det mesta som inte handlar om skattesänkningar?

Självklart ska staten gå in och bära en del av denna kostnad. Det har beskrivits i media att det kan gå så illa att halva befolkningen kommer insjukna i influensan om inte vaccineringen kommer igång i tid. För detta behövs självklart vaccinet, men också en ordentlig apparat för att hinna med all denna vaccinering. Det kostar, det kostar en hel del.

Men ärligt talat, vad kostar inte sjukskrivningar? Vad kostar det inte samhället när de som inte insjuknat tvingas arbeta dubbelt för att hålla igång sjukvården och andra sociala inrättningar. Det finns troligen inte tillräckliga pengar för landstingen att spara på att bekosta gratis vaccinering så de kommer med all säkerhet tänka ekonomiskt. De flesta som blir sjuka kommer klara sig själva utan vård. Kostnaden kommer till stor del ligga på arbetsgivare och samhället i form av sjuklöner och övertidsersättningar till de som håller sig friska.

Det har uttalats åsikter om att 300kr inte är mycket pengar. "Alla har råd med det". Men 300kr gånger några familjemedlemar blir mycket pengar. Sen har vi en klassfråga också. Hur kommer socialtjänsten se på detta för gruppen som har försörjningsstöd? Vi talar inte om en "vanlig" influensa utan en där massvaccinering ska göras. Men nödvändigt är det ju inte... Bistånd till vaccinering är inte troligt att socialtjänsten kommer gå med på.

Vi talar inte om en förkylning. Vi talar om en influensa som kan komma att slå ut halva vår befolkning. Kostnaden kommer drabba samhället med staten i spetsen. Då vore det en god idé om också staten agerade för att "försäkra" sig mot kostnaderna som kan uppstå. Men agerandet måste ske nu för att landstingen ska hinna planera och organisera så bra som möjligt. Du har en chans nu Reinfelt, tar du den?

Mer argument för en gratis vaccinering finns på DN:s debattsida

Kommentarer
Postat av: Ulf Andersson

Vad blir kostnaden om vi inget gör? Den frågan kan jag inte tänka mig att den inte har kommit upp. Det är skillnaden däremellan plus det enskilda lidandet för alla som blir sjuka, som är det man egentligen ska ta ställning till. Om det anses att det är bättre att få immuniteten mot influensan den naturliga vägen, så får väl det vägas mot vilka kostnader det drar med sig. Utebliven produktion, sjukersättningar, sjukhusvistelser med komplikationer och dödstal på grund av pandemin. Jag tror nog att det blir både billigare och bättre med vaccination. För just detta kan man ju ta ut en särskild vaccinationsskatt av alla med beskattningsbara inkomster. Alltså är en skatt för en gångs skull bäst, då det inte minskar incitamentet att gå och ta sitt vaccin, eftersom man får betala kalaset ändå, samt lite extra för dem som ingen beskattningsbar inkomst har. Eftersom skatten ska vara knuten till endast denna utgift, så bör den tas ut under högst tre månader och sedan får det vara bra.

Datum: 2009-07-17 Tid: 14:39:17
Postat av: Mattias Pettersson

Tack för ditt inlägg Ulf!Att vaccinationen ska göras är ju redan bestämt eftersom vacinet är betställt. Det handlar precis som du säger om vem som ska betala. Enligt min åsikt självklart staten. Någon miljard är något staten borde kunna ordna fram i detta syfte,

Datum: 2009-07-19 Tid: 12:27:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0