Politisk Krigsförklaring?

Miljöpartiet i Oxelösund kritiserar i ett inlägg i SN den 7 december 2009 överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gällande skattehöjning med 80 öre. Björn Johansson (MP) och Gunnar Söderberg (MP) fortsätter med sitt mantra om misskötsamhet av kommunens ekonomi och går nu så långt i sina konspirationsteorier att de menar att skattehöjningen skulle vara ett sätt för Socialdemokraterna att köpa tystnad från Vänsterpartiet. De uttrycker till och med ord som ”Politisk krigsförklaring”.

Konspirationsteorin är fullständigt löjlig och köpt tystnad är självklart inte sanningen. Verkligheten innebär att vi har en gemensam strategi och gemensamma ställningstaganden där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans arbetar för att skapa rimliga förutsättningar till bland annat en trygg och säker uppväxt för våra barn, ett värdigt åldrande för Oxelösunds invånare och inte minst en budget i balans för långsiktig trygghet.

Miljöpartiets egen budget är i stora drag en kopia av den som antagits med stöd av S och V. Det finns exempel på bra satsningar även i MP:s budget. Dock saknas skattehöjningen i MP:s budget. Miljöpartiet talar också om att de har en budget i balans, vilket i realiteten handlar om att den byggs upp av ett antal antaganden och förhoppningar om besparingar genom citat ”Neddragning av sektorer med överkostnader i relation till omvärlden”. Vilka sektorer som ska minskas och i vilken omfattning redovisas inte. Men precis som Alliansen vill man finansiera med kommande besparingar.

Sammantaget innebär detta stora risker för Oxelösunds ekonomi. Miljöpartiet avser att göra av med pengar som inte finns och bygger hela idén på antaganden om besparingar. Vi socialdemokrater kommer aldrig att ställa upp på ofinansierade lösningar där inte besparingar först visar sig ge den effekt som efterfrågats. Det är först då pengarna faktiskt finns att satsa.

Det finns inga anledningar att tala om någon skenande ekonomi. Verksamheterna inom Oxelösunds kommun har under 2009 genomgått förändringar och besparingar som för innevarande år beräknas ge en budget i balans och förhoppningsvis även ett visst överskott. Anställda och politiker har gjort ett hårt arbete som också har gett resultat. Självklart kommer alla delar av verksamheterna fortsätta att göra de förändringar och effektiviseringar som är möjliga. Inom socialdemokraterna väljer vi dock att se helheten och ta hänsyn till de lokala förutsättningar som råder i Oxelösund, inte enbart blint ställa upp oss i leden där kostnader och kvalité jämförs i fyrkantiga lådor. Nu skapar vi utrymme för sans och balans, vi satsar inom viktiga områden och vi klarar ett överskott för att kunna hantera kommande pensioner och investeringar. Med skattehöjningen kommer Oxelösund så när som på en tioöring ha samma skattesats som Eskilstuna, Gnesta och Katrineholm. Det är inte vad vi vill kalla politisk krigsförklaring, det är att ta ansvar.

Kommentarer
Postat av: Patrik Renfors

Bra skrivet!

Datum: 2009-12-14 Tid: 07:23:10
URL: http://www.oxelokamrat.blogspot.com
Postat av: Johan Persson

Mycket bra skrivet!

Datum: 2009-12-14 Tid: 12:08:18
URL: http://exilen.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (ser bara jag)

Din bloggadress:

Kommentar:

TrackbackRSS 2.0